Ostatnie dni przed zakończeniem projektu Erasmus+ realizowanego od 2016 roku przez Zespół Szkół nr 2 im. J. Śniadeckiego w Szczytnie i partnerskie szkoły z Włoch i Chorwacji minęły bardzo pracowicie. 24 maja br. w szkolnej auli odbyła się podsumowująca konferencja, którą prowadzili nauczyciele i uczniowie uczestniczący w projekcie.
Zaproszeni goście mieli okazję nie tylko zapoznać się z założeniami przedsięwzięcia i jego przebiegiem, ale także za sprawą licznych zdjęć mogli niemalże poczuć atmosferę panującą podczas realizacji projektu. Specjalnie na tę okazję przygotowana prezentacja ukazywała fotografie uczestników podczas warsztatów gastronomicznych, na których powstawały prawdziwe dzieła sztuki kulinarnej.
Konferencja była jednak przede wszystkim okazją do uroczystego wręczenia dokumentów Europass, potwierdzających udział w projekcie i jego warsztatach. Uczestnicy projektu w/w zaświadczenia otrzymali z rąk pana starosty- Jarosława Matłacha i pani dyrektor – Aliny Niezgody.
Po części oficjalnej zaproszeni goście mogli na własne oczy zobaczyć, w jaki sposób, krok po kroku, powstają dania z ryb i owoców morza.
Uczniowie z nauczycielami przygotowali tradycyjne, regionalne dania włoskie z regionu Umbrii, chorwackie z Dalmacji czy polskie z Warmii i Mazur, które poznali i nauczyli się sporządzać w ramach projektu. Można było spróbować m.in. umbryjskiej pasty stringozzi ze szparagami, kwiatami dyni i anchois, chorwackiego gulaszu z ośmiornicy z fasolą czy gulaszu z ryb słodkowodnych i morskich z borowikami i miętą.
Do degustacji przygotowano także zimne zakąski tj. chleb z sardynkami z wyspy Vis (Chorwacja), włoską Panzanelle (sałatkę z czerstwego chleba z pomidorami, krewetkami i pesto z rukoli) czy mazurskiego wędzonego pstrąga z twarożkiem kozim, palonymi ziemniakami, cukinią sous vide i z ziarnami czarnuszki/ziemia z oleju dyniowego/oliwa chili. Warto było spróbować przygotowanych przy gościu flambirowanych muli czy karmazyna z czarnym makaronem.
Podczas konferencji można było poznać nowe smaki, ale także porozmawiać z kucharzami i podzielić się z innymi swoimi doznaniami smakowymi. Dużym zainteresowaniem cieszyła się książka kucharska, która powstała w trakcie projektu, zawierająca przepisy wykorzystywane podczas warsztatów oraz międzynarodowy słownik kucharski. Spotkanie umilił występ szkolnych wokalistek: Karoliny Grzywińskiej i Klaudii Bubrowieckiej.
Czy uczestnicy projektu z ZS2 to eksperci w zakresie przyrządzania dań z ryb i owoców morza? Ci, którzy uczestniczyli w konferencji, nie mają wątpliwości, że tak właśnie jest.
Projekt „Warmia-Mazury, Umbria, Dalmacja –smaki regionów”, prowadzony w latach 2016-2018, skupiał się na rozwoju umiejętności zawodowych 33 uczniów i 18 nauczycieli z trzech krajów europejskich. Mieli oni okazję, by przygotowywać dania z ryb i owoców morza pochodzących z trzech regionów: z włoskiej Umbrii, chorwackiej Dalmacji i polskich Mazur. Aby osiągnąć zamierzone rezultaty, trzy szkoły ze wspomnianych państw nawiązały bliską współpracę i przygotowały warsztaty kulinarne w Spoleto, Szczytnie i w Splicie, gdzie każdy z uczestników mógł również zapoznać się z kulturą i tradycją poszczególnych regionów.
Strona projektu: http://www.flavoursofregions.esy.es/
Red. P. Lutrzykowski/ena
Tak ktoś tu nazwał prezydenta alfonsem...przypominam, że drugi z kandydatów był dupiarzem...może nawet się znali??? Tylko każdy z nich robił co innego? Tak poważnie to żeby się tak wypowiadać to trzeba mieć dowody, świadków. Ma je Pan czy tvn lub onet trzyma je w sejfie? Rymanowski ustawił Pana idola premiera na właściwym miejscu. Aż miło się to oglądało...
Tytus
2025-06-05 12:31:00
Te wszystkie wymienione cechy to idealnie pasują do Donalda Tuska więc nie rozumiem co ma do nich prezydent elekt. Aaa no tak TVN...a czekać to Sobie Pan możesz na Swojego prezydenta 5 lat przynajmniej. Ale zaraz! Przecież Pan miał prezydenta! Tylko może przespał Pan te dwie godziny?? Widzi Pan, takich intelektów jak ja jest ponad 10 milionów w Polsce. Musisz Pan zacząć nauczać Polaków jacy to są głupi jak ja albo ja jak oni...Przeżyje Pan. Duda Pana nie ścigał i krzywdy nie zrobił. Ten też Pana nie skrzywdzi. Po co takie wywyższanie się? Pa smutasku...
Kamil
2025-06-05 12:25:32
Policjanci dobrze postąpili. Prawa trzeba przestrzegać, bo inaczej to w Polsce byłaby wolna amerykanka. Za zapominanie trzeba płacić, niestety. A jak pijak zapomni, że za kierownicą trzeba być trzeźwym, to też policja ma dać tylko upomnienie?
fynooh
2025-06-05 09:17:39
Coś te granie zespołowe nie bardzo wychodzi na placu zabaw dla dzieci w miejscowości Jurgi.
Z ratusza tego nie widać , bo za daleko.
2025-06-04 17:33:21
To proszę sprawdzić zezwolenie na Mazurach ile kosztuje, pływam już ładnych parę lat i nie rozumiem jak można napisać że siatki nie mają wpływu ???? szczególnie jak stoją tak że z plaży nie można wypłynąć bo tyle siatek wegorzowych stoi
Zebol
2025-06-04 15:10:41
jak kraść to MILION a nie marne grosze. aby miec na dobrego papuga i emeryturke w Zanzibarze
Tutek
2025-06-04 14:09:00
ale w CZYM problem? wybraliście tych \'speców\' ? będzie kiełbaska i fontanna a nawet jakiś basen czy teżnia? no to płacić wyższe podatki i spalcach
Tutek
2025-06-04 14:01:34
A wiecie że Pani policjantka wyprzedzała na łuku drogi i mimo że zabiła w wypadku człowieka to nadal uczy się w szkole policji na oficera?
nowy
2025-06-04 10:44:15
Szanowny Panie intelekcie, proszę mi powiedzieć czy zdrowo myślący człowiek, zagłosuje na alfonsa, chuligana, łobuza, kłamcę, oszusta, wyzyskiwacza starszej osoby? Czekam na odpowiedź, szanowny Panie Kamilu.
Do Kamila
2025-06-03 17:39:25
Dzieci rodzi się coraz mniej to i ryb mniej przybywa. Po prostu nie tylko ludziom dobrobyt do głowy uderzył...
Kamil
2025-06-03 16:41:08