Patelnie to niezbędny element każdej kuchni, ale jak wybrać tę właściwą, gdy możliwości wydają się nieograniczone? Gdy zrozumiesz, czego wymagać od patelni, przekonasz się, że nie jest to takie trudne, jak mogłoby się wydawać.
Jak większość z Was zapewne już wie, nie wszystkie patelnie są sobie równe. Aby wybrać odpowiedni model do swoich potrzeb, zacznij od swojej kuchenki.
Kuchenki gazowe i elektryczne przewodzą ciepło nieco nierównomiernie. Tak więc, jeśli masz taką w kuchni, wybierz patelnię, która jest ciężka i ma grube dno (pomyśl o żeliwie lub platerowanej stali nierdzewnej), ponieważ znacznie lepiej rozprowadza ciepło niż ich cieńsze odpowiedniki (nieprzywierająca, ceramiczna).
Kuchenki indukcyjne działają tylko z naczyniami ferromagnetycznymi — takimi, które zawierają wystarczająco dużo żelaza, aby magnes się do nich przykleił. Jeśli gotujesz na indukcji w domu, przed zakupem naczynia do gotowania poszukaj terminów „kompatybilny z indukcją” lub „przyjazny dla indukcji”.
Delikatne potrawy, takie jak jajka, filety rybne i naleśniki, mają skłonność do przywierania. Kiedy się przykleją, jest prawie niemożliwe, abyś ich nie zniszczył, nawet jeśli masz pod ręką odpowiednią szpatułkę.
Więc jeśli takie potrawy gotujesz najczęściej, pomyśl o zaopatrzeniu się w nieprzywierającą patelnię, teflonową lub ceramiczną albo żeliwną patelnię. Ta pierwsza ma z założenia gładką powierzchnię, drugą przed pierwszym użyciem należy wysuszyć, co zapewnia jej właściwości zapobiegające przywieraniu.
Kotleciki do steków, kiełbasek i burgerów powinny być dobrze zarumienione, co wymaga patelni z grubym dnem, która nagrzewa się równomiernie i dobrze promieniuje. Jeśli bardzo lubisz jeść mięso, wybierz patelnię żeliwną albo ze stali węglowej lub stali nierdzewnej to jedne z lepszych opcji.
Sautéing to technika krótkiego gotowania potraw na średnim ogniu, w niewielkiej ilości oleju lub masła. Zazwyczaj wymaga to wrzucenia jedzenia na patelnię, więc poszukaj lekkiej aluminiowej (tańszej i dobrze wykonanej) lub miedzianej (drogiej i zapewniającej lepszą kontrolę nad temperaturą gotowania) do tego zadania.
Taka technika smażenia wymaga woka, a najlepsze patelnie do woka są wykonane ze stali węglowej.
Patelnie o średnicy 8 cali są idealne dla tych, którzy gotują przede wszystkim dla siebie i nie zapraszają zbyt często rodziny lub znajomych. Większość gospodarstw domowych składających się z dwóch osób gotuje z patelniami 10″, podczas gdy rodziny trzyosobowe lub większe potrzebują dodatkowej przestrzeni, którą może zaoferować tylko patelnia 12″.
O ile nie gotujesz dla dużej liczby osób, nie potrzebujesz 14-calowej patelni. Mają większą średnicę niż największe palniki na niektórych płytach kuchennych i są podatne na przyklejanie się jedzenia do dna i boków patelni lub nierównomiernego gotowania.
Na koniec wart podkreślić, że dobre sklepy, takie jak Prymus AGD, oferują wiele modeli patelni. Na pewno łatwiej będzie Ci znaleźć naczynie, które spełni wszystkie Twoje oczekiwania.
Tola
Proszę obejrzeć film \"Mroczne wody\" z 2019 r., film uświadamia czym jest teflon.