Na sobotę, 16 listopada Jerutki zapraszają smakoszy. Królować będą dania z gęsiny i ziemniaków oraz nalewki. Start wydarzenia godz. 13.
- To już szósta edycja kulinarnego festiwalu o nazwie „Jesienne smaki” - mówi główny organizator Michał Denesiuk. - Tym razem w wersji mocno rozbudowanej.
Trzon wydarzenia stanowi konkurs kulinarny, w którym dania muszą zawierać gęsinę i ziemniaki. Chętni mogą się zgłaszać nawet do 15 listopada pod nr tel.: 503-786-961 lub 604-801-551, mailowo: michaldenesiuk@gmail.com; kreolia@wp.pl., ewentualnie messenger: Gospoda Bulwar.
Zgłoszenia są przyjmowane także od twórców nalewek, które również będą podlegały degustacji i ocenie.
Wydarzeniu, jak dotychczas, będą towarzyszyły dodatkowe atrakcje, m.in. prelekcja dietetyka Piotra Żechowicza oraz opowieść o kulinarnej historii regionu Witolda Olbrysia.
Niewątpliwą atrakcją będzie też oglądanie przy pracy najlepszych szefów kuchni w tym Marka Michalaka, który jako jedyny Polak może gotować dla angielskich koronowanych głów.
- Wśród gości będzie też Jerzy Czapla, jeden z najlepszych polskich barmanów – zachęca Michał Denesiuk. - Jurek zdobył tytuł Barmana Dziesięciolecia w 2000 roku, jest Mistrzem Polski barmanów i światowej wręcz sławy kiperem herbaty. To z pewnością osoba nietuzinkowa, więc spotkanie z nim będzie niewątpliwie ciekawe. Warto wspomnieć, że w Warszawie prowadzi Centrum Szkolenia Barmanów, ale od sierpnia tego roku jest „nasz”, bo zamieszkał w Wielbarku.
Ze względu na koszty, organizatorzy wprowadzili w tym roku nową zasadę.
- Niestety, uczestnictwo w wydarzeniu jest odpłatne, ale bilet wstępu to tylko 25 złotych – informują organizatorzy. - Płatność będzie pobierana w dniu imprezy, po przyjeździe na miejsce. Dobrze jest, za pomocą wcześniej podanych źródeł, zgłosić wcześniej chęć uczestnictwa, bo pojemność Gospody Bulwar jest ograniczona.
Dlaczego usunięto komentarze? Czyżby nie wpisywały się w jedynie słuszną narrację?
Wiesław Nosowicz
2025-07-30 14:57:43
to jest łatanie dziury łatą a nie zabezpieczenie , a prowizorka będzie trwać latami aż budynek sam się rozleci
zdysk
2025-07-30 14:06:51
Mogłaby się wreszcie skończyć moda na te \"Q\", jako uzupełnianie polskich wyrazów. Nadmieniam, że \"Q\" może zakończyć się także rwą - oczywiście kulszową. To jednak zaśmiecanie języka. Może za mało rozwinięty słownik mowy ojczystej? Pamiętacie o określeniu funkcjonującym swego czasu o rodakach w krajach anglosaskich - w wersji fonetycznej podaję - q\'pipl (people)?
Śmieszek
2025-07-30 12:38:00
pamietaj ze to sluzba
jery
2025-07-29 20:40:29
I można za milion a nie za kilkanaście?
Bartek
2025-07-29 19:55:04
Świetna obsługa. Cierpliwość do pacjentów i zawsze wszystko dobrze wytłumaczone.
Viola
2025-07-29 14:28:22
Za takie pieniądze to można całą wodę w jeziorze wymienić na Muszyniankę. A tak serio serio, to ani słowa o kanale łączącym jeziora. Zasypią go, żeby się nowa zdrowa czysta ekologiczna woda nie mieszała z tą inną wodą? I czy nasze, szczycieńskie firmy zarobią na tym? Bo może być tak, że dostaliśmy te pieniądze, aby konkretna firma zgarnęła te pieniądze.
jans
2025-07-29 13:16:31
Fafernuchy i wycinanki to zdecydowanie kurpiowska tradycja. Kiedyś może z osiedleńcami docierała na Mazury.
małpa
2025-07-29 12:24:31
Feminizacja zawodu nauczyciela jest fatalna, zadziobią cię, bo nie piłaś kawki z koleżankami na przerwach, nie robiłaś z nimi na drutach i nie dzielisz się przepisami na jakieś ciasto, czy potrawkę, itp., itd. Boją się, bo usadziły się Panie na swych grzędach i obawiają się \"przesadzeń\".
Taki sobie czytelnik
2025-07-28 15:39:20
Stefcio doznał porażki i to kolejnej.
Rafi
2025-07-28 12:40:41