Już po raz trzeci Świętajno stanie się areną zmagań kucharzy sołectw z terenu gminy, którzy staną w kulinarne szranki z kołami łowieckimi. Motywem przewodnim tegorocznego konkursu będzie przyrządzenie gulaszu wieprzowego oraz z dziczyzny. Imprezę zaplanowano na sobotę, 27 lipca.
Dyrektor GOK-u w Świętajnie – Małgorzata Walas, mówi z nieukrywaną dumą o sukcesie plenerowej imprezy, o której głośno jest nawet poza granicami powiatu.
Małgorzata Walas
- Trzy lata temu po jednej z organizowanych przez nas imprez plenerowych, a konkretnie – dożynek powiatowych, rozmawiałam z szefem Mobilnej Sceny – Januszem Zakrzewskim i wpadliśmy wówczas wspólnie na pomysł stworzenia czegoś nowego, co zachęci mieszkańców naszej gminy do aktywnego udziału oraz ściągnie tu mieszkańców regionu i turystów. A że w naszym rejonie jest bardzo dużo myśliwych, więc pomysł powiązaliśmy nasz pomysł właśnie z nimi.
Pierwszym konsultantem projektu był Krzysztof Krasula nadleśniczy ze Spychowa. Zadeklarował pomoc i wsparcie. Dofinansowanie z WOŚiGW w Olsztynie obligowało do włączenia w wydarzenie elementów ekologicznych, a jego nazwę: „Biesiada myśliwska z EKOwspólnotą” wymyśliła Katarzyna Gronowska. „Dzik kontra świnia” - to już efekt burzy mózgów.
W pierwszej edycji konkursu kulinarnego uczestniczyło 9 sołectw i 5 kół łowieckich, w następnym roku czyli w 2018, stosunek ten wynosił 10 do 3, natomiast w tym roku weźmie udział 11 sołectw i 4 koła łowieckie. Jak mówi Małgorzata Walas, jest to świetna promocja nie tylko poszczególnych miejscowości, ale i gminy Świętajno. Czas wszystkim uczestnikom i gościom umilają dość liczne prezentacje artystów sceny. W tym roku w Świętajnie wystąpi m.in. zespół PapaD, Żuki i Kobranocka.
Zespół pracujący nad sprawnym zorganizowaniem konkursu właściwe prace rozpoczyna już we wrześniu w roku poprzedzającym imprezę.
- W tym czasie trzeba wybrać zespoły, które wystąpią, bo później są już nikłe szanse, żeby cokolwiek w miarę dobrego dla uszu wybrać. Poszczególne sołectwa i koła łowieckie walczą jedynie o pierwsze trzy miejsca. Co roku wprowadzamy do naszych imprez coś nowego. Na przykład w roku ubiegłym ze względu na setną rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości, zorganizowaliśmy konkurs na najlepszą potrawę żołnierską. W tym roku jest zorganizowany konkurs na najlepszy gulasz wieprzowy dla sołectw i gulasz z dziczyzny dla kół łowieckich.
GOK w Świętajnie ma tez inne sukcesy. Jako jedyna tego rodzaju placówka w powiecie przygotowuje stoisko na dożynki powiatowe.
- Dzieje się już tak dokładnie od 12 lat - mówi z dumą Małgorzata Walas, podkreślając jednocześnie, że zajmują się tym nie tylko pracownicy GOK-u, ale wiele innych osób.
- Dopóki nam sił i werwy starczy, będziemy co roku starali się organizować konkurs kulinarny „Dzik kontra świnia” na coraz wyższym poziomie, promując tym samym wspaniałe walory turystyczne i kulinarne naszej gminy – dodaje pani Małgorzata.
Obserwatorka
Ksiądz w kościele też mówi co łaska.
swietajniak
Degustacja jest co łaska z reguły :) Pozdrawiam i zapraszam
Obserwatorka
A czy degustacja będzie? Czy trzeba za nią płacić czy darmowa?