Piątek, 13 Wrzesień
Imieniny: Apolinarego, Eugenii, Lubomira -

Reklama


Reklama

Dlaczego warto jeść ryby? 5 powodów


Artykuł zewnętrzny Ze względu na szereg korzyści zdrowotnych i pyszny smak ryby powinny stanowić ważny element Twojej codziennej diety, co ciekawe coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia czerwonego i białego mięsa, ale wyjątkiem stają się właśnie ryby. Sprawdź, dlaczego warto jeść ryby i jak wpływają na Twoje zdrowie.


  • Data:

Bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3

Jednym z najważniejszych argumentów, który przemawia za regularnym jedzeniem ryb, jest bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Występują one przede wszystkim w tłustych rybach morskich np. łososiach, makrelach, sardynkach i śledziach.

Dlaczego kwasy tłuszczowe omega-3 są tak ważne dla Twojego zdrowia? Wpływają pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy i obniżają poziom trójglicerydów we krwi, a tym samym zmniejszają ryzyko tworzenia się zakrzepów. Regularne jedzenie ryb przyczynia się także to ograniczenia ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej serca i udaru mózgu.

Pełnowartościowe źródło białka

Czy wiesz, że ryby są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka? Dodatkowo dostarczają organizmowi wszystkich aminokwasów egzogennych, co wpływa na prawidłową syntezę hormonów, enzymów i przeciwciał.

Ryby to doskonałe źródło białka dla osób aktywnych fizycznie, dzieci i seniorów. Szczególnie te osoby powinny regularnie spożywać tłuste ryby morskie. Jeśli jednak nie masz czasu na przygotowywanie potraw z rybą, to możesz np. zamówić catering dietetyczny ze strony: https://masterdieta.pl/dieta-pudelkowa/krakow/.

Bogactwo witamin i minerałów

Warto podkreślić, że ryby są niezwykle bogatym źródłem wielu witamin i minerałów, które stają się niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. W rybach znajduje się np. witamina D, która jest ważna dla zdrowia kości. Jej niedobór może prowadzić do osteoporozy i zwiększać ryzyko złamań kości.

Ryby są też bogate w witaminy z grupy B, a także minerały np. jod, selen, magnez i fosfor.

Niskokaloryczne i pełnowartościowe produkty

Mamy dobrą informację dla osób na redukcji – ryby są niskokaloryczne, więc tym bardziej warto je jeść podczas odchudzania. Dlatego tak wiele cateringów dietetycznych chętnie oferuje dania rybne – jednym z nich jest catering: https://masterdieta.pl/dieta-pudelkowa/szczytno/. Ryby są bogate w białko, dzięki czemu zwiększają uczucie sytości, co skutecznie pomoże Ci w walce z podjadaniem między posiłkami.

Wiesz już, że ryby są bogate w kwasy omega-3, ale warto podkreślić, że wpływają również na przyspieszenie metabolizmu i redukcję tkanki tłuszczowej – szczególnie w okolicy brzucha. Dzięki temu jedzenie ryb pomoże Ci w szybszym dostrzeżeniu efektów odchudzania.

Korzyści dla zdrowia psychicznego

Regularne spożywanie ryb może mieć pozytywny wpływ na zdrowie psychiczne – szczególnie w odniesieniu do zaburzeń nastroju i depresji. Wynika to z działania kwasu omega-3, który pozytywnie wpływa na neuroprzekaźniki np. serotoninę.

Ryby także poprawiają funkcje poznawcze, co może przeciwdziałać demencji, spadkowi sprawności umysłowej i zmniejsza ryzyko wystąpienia Alzheimera.



Komentarze do artykułu

Napisz

Reklama


Komentarze

Reklama