Niedziela, 4 Maj
Imieniny: Jaropełka, Marii, Niny -

Reklama


Reklama

Czekoladowy napój Montezumy - Słodkie chwile z Michałem


Proponuję dziś słodkości do picia, na zimowe wieczory rozgrzewający i relaksujący napój czyli czekoladę z chili. Prekursorami łączenia ziaren kakaowca z chili w postaci napoju byli Majowie i Aztekowie. Najstarsze tego dowody pochodzą z 595 r. n.e. Pierwsza wersja słowa kakao w języku Olmeków pochodzi z około 1000 r. p.n.e. Ziarna kakaowca właściwego traktowane były z czcią, jako dar boga Quetzalcoatla.


  • Data:

Wymagająca uprawa i obróbka sprawiły, że kakaowiec stał się cennym środkiem płatniczym w czasach rozkwitu Imperium Majów. Majom i Aztekom ziarna kakaowca służyły do przygotowywania naparu niezbędnego do rytuałów i modlitw. „Gorzka woda” (z języka nahuatl: xocolatl) zarezerwowana była tylko dla najbogatszych. Xocolatl, czyli czekoladę z chilli, miodem bądź skrobią kukurydzianą, przelewano z naczynia do naczynia, w celu uzyskania piany. Według zapisów Azteków picie napoju z ziaren kakaowca leczyło nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe i jelitowe.

Dziś wiemy, że substancje zawarte w czekoladzie działają przeciwzapalnie, przeciwalergiczne, przeciwzakrzepowo, przeciwwirusowo oraz przeciwbakteryjnie, zmniejszają ryzyko chorób serca i nowotworów. Spożywanie czekolady w czasie wzmożonego wysiłku i stresu wpływa kojąco na nerwy oraz poprawia koncentrację. Podobne właściwości posiada także chili. To sprawia, że połączenie czekolady z chili jest popularnym afrodyzjakiem. Podobno połączenie gorącej czekolady z wanilią i miodem, doprawionej sporą dawką chili było ulubionym napojem Montezumy. Pijał on swoją czekoladę ze złotych pucharów, szczególnie przed zawitaniem do sypialni swoich żon. Zachęcam do zrobienia sobie kubka gorącej czekolady aby w zimowe wieczory poczuć się przez chwilę jak aztecki król. Polecam.


Reklama

Michał Denesiuk

 

Czekolada z chili i waniliową bitą śmietaną

Składniki:

105 g gorzkiej czekolady (co najmniej 70% kakao)

300 ml mleka

1 łyżeczka pokrojonego suszonego chili lub ½ łyżeczki pokrojonego świeżego chili

Miód 1-2 łyżeczki

Śmietanka 30% 0,5l

Ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka

Cukier puder 1 łyżka

Reklama

Sposób przygotowania:

Połamaną na kawałki czekoladę, mleko, chili umieścić w rondelku i podgrzać tak, aby czekolada się rozpuściła. Podgrzewając mieszać. Po rozpuszczeniu czekolady całość zagotować, ubijając trzepaczką. Posłodzić miodem i starannie wymieszać. Przelać do filiżanek lub szklanek. Ubić śmietankę z cukrem pudrem i esencją waniliową. Udekorować śmietanką czekoladę.



Komentarze do artykułu

Napisz

Reklama


Komentarze

Reklama