Sobota, 20 Kwiecień
Imieniny: Agnieszki, Amalii, Czecha -

Reklama


Reklama

Blender kielichowy, czyli niezbędne wyposażenie Twojej kuchni


Blender kielichowy to nieoceniony pomocnik w kuchni. Za jego pomocą przygotujesz smaczne koktajle, pasty kanapkowe, hummus, zupę krem i wiele innych rzeczy. Przy tym jest mały, poręczny i bardzo szybki. Zobacz, co może dla ciebie zrobić blender i czym się kierować, wybierając ten idealny.


  • Data:

Jak wygląda i jak działa blender kielichowy?

 

Blender kielichowy to stosunkowo proste urządzenie kuchenne, składające się z podstawki z silnikiem oraz dzbanka miksującego.

 

Jego działanie także nie jest skomplikowane – wystarczy napełnić dzbanek wybranymi produktami, zamknąć go i włączyć blender. W kilka chwil zawartość dzbanka przeistoczy się w gładką masę.

 

Blender kielichowy jest niezastąpiony w każdej kuchni. Zajmuje mało miejsca, a potrafi znacząco ułatwić życie. Dzięki niemu przyrządzanie posiłków jest bardzo szybkie i proste, a samo mycie blendera także nie przysparza problemów. Dzbanek z przykrywką można po prostu włożyć do zmywarki.

 

Co można zrobić w blenderze kielichowym?

 

Blender kielichowy wbrew pozorom nie służy tylko do przyrządzania koktajli i smoothie, chociaż faktycznie z tymi daniami kojarzony jest najczęściej. Jednak to bardzo uniwersalne urządzenie, które pomoże w przygotowaniu także mniej oczywistych smakołyków:

 

Hummus, czyli ciecierzyca zmiksowana z dodatkami. Sprawdza się jako pasta na kanapki lub dodatek do przekąsek. Dodatki do hummusa mogą być różnorakie, będą miały wpływ na smak przyrządzonej pasty. Najczęściej wybiera się pieczone warzywa (burak, dynia, cukinia), zioła, pieczarki, soczewicę, fasolę itp. Aby przygotować gładki i jednolity hummus blender trzeba ustawić na wolne obroty.

 

Masło orzechowe – czyli uprażone orzechy (dowolny rodzaj lub mix) zblendowane i dosolone do smaku. Jeśli marzy ci się takie masło, kup blender kielichowy BK5S na Eldom.eu.

 

Zupa krem z blendera – nieoceniona funkcjonalność, szczególnie gdy w domu są małe dzieci, które na widok brokuła w zupie odmawiają zjedzenia obiadu. Popularność zup kremów sięga zresztą dalej, często są serwowane w eleganckich restauracjach. Tym bardziej warto pamiętać, że można sobie taką zrobić w domu.

 

Koktajl lub smoothie – zblendowane owoce, czasem z dodatkiem wody, jogurtu, mleka lub kefiru. Idealne dla osób, które chcą być fit, jednocześnie ceniących możliwość szybkiego przyrządzenia sycącego posiłku.

 

Jak wybrać blender kielichowy?

 

Pojemność kielicha (dzbanka) – powinna być dopasowana do potrzeb pojedynczej osoby lub całej rodziny

 

Rodzaj dzbanka – do wyboru jest szklany lub plastikowy. Warto sprawdzić, czy producent dopuszcza wkładanie (wlewanie) do nich produktów gorących, np. zupy.

 

Liczba noży (ostrzy tnących) – wpływa przede wszystkim na tempo przyrządzania potraw, ale nie na jakość blendowania. Im więcej noży, tym krócej trzeba używać blendera.

 

Tempo pracy (liczba obrotów na minutę) – podobnie jak z ostrzami – im więcej, tym lepiej. Nie warto jednak demonizować wolniej pracujących blenderów. Za ich pomocą także przygotujemy pyszny koktajl, hummus czy zblendujemy zupę.

 

Tryby pracy – w zasadzie do wyboru są dwa: ciągły i pulsacyjny, ale warto sprawdzić, czy producent przewidział możliwość regulacji prędkości obrotów ostrzy. Za absolutnie minimum uważa się trzy prędkości, ale jeśli będzie ich więcej, to lepiej.

 

Wyposażenie dodatkowe – mowa tu o dodatkowych pojemnikach, w których można przechowywać przygotowane wcześniej dania. W sklepie https://www.eldom.eu/sklep/kategoria/blendery można kupić blender z dodatkowymi pojemnikami i zatyczkami, a także zawieszkami. Taki bidon ze świeżo zmiksowanymi owocami można zabrać ze sobą np. na przejażdżkę rowerową.

 

Wśród wyposażenia dodatkowego mogą się znaleźć także drugie noże i dzbanek.



Komentarze do artykułu

Napisz

Reklama


Komentarze

Reklama