Na karnawał i post.Słodki specjał dobry na każdy czas i okazję. Kruche ciasto, prużone owoce, krem, beza i sos karmelowy wszystko zamknięte w jednym deserze. Tartaletka z gruszką, bezą włoską, kremem waniliowy i sosem karmelowym. Połączenie które zawsze się sprawdza i wybornie smakuje. Polecam. Michał Denesiuk.
Tartaletki
Składniki:
Mąka tortowa 1 kg
Cukier puder 300 g
Masło 0,5 kg
Żółtka 7 sztuk
Śmietanka 30% 100 ml
Sposób wykonania:
Mąkę i cukier puder przesiać, dodać masło i przesiekać z przesianymi surowcami. Żółtka wymieszać ze śmietanką, dodać do mąki i cukru z masłem, zagnieść ciasto do połączenia składników, aż ciasto będzie jednolite na przekroju. Schłodzić około godziny w lodówce. Rozwałkować powycinać krążki np. szklanką i wykleić formy do tartaletek. Wyklejone formy schłodzić i odpiec tartaletki na złoto w 185-190oC. Ostudzić i wyjąć z foremek. Nadziać gruszkami.
Gruszki
Składniki:
Gruszki 2 kg
Cynamon 2 łyżeczki
Miód 2-3 łyżki
Goździki, kardamon, imbir
Sposób przygotowania:
Gruszki kroimy w cząstki, rozgrzewamy miód, prużymy z cynamonem, dodajemy, goździki, kardamon, imbir można opcjonalnie flambirować nalewką np. sosnową lub z kwiatów bzu. Studzimy i nadziewamy tartaletki.
Beza włoska
Składniki:
100 g białek
200 g cukru
50 g wody
Sposób przygotowania:
Wodę z cukrem gotujemy do próby nitki (schłodzoną kroplę syropu chwytamy kciukiem i palcem wskazującym - jeśli przy rozciąganiu powstanie nitka, syrop jest gotowy) temp. 118 stopni C.
Białka ubijamy, wlewamy gorący syrop strumieniem cały czas ubijając do wystygnięcia na koniec dodajemy 1 łyżeczkę soku z cytryny. Bezę szprycujemy lub wykładamy na nadziane prużonymi gruszkami tartaletki i opalamy palnikiem lub zapiekamy przez chwilę w piekarniku w 200oC do lekkiego zrumienienia się bezy, ewentualnie zostawiamy bez opalania.
Krem waniliowy
Składniki:
Mascarpone 250 g
Śmietanka 30% 100 g
Ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
Cukier puder 40 g (2 łyżki)
Sposób wykonania:
Wymieszać mascarpone z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym, ubić śmietankę połączyć z mascarpone.
Sos karmelowy
Składniki:
4 łyżki cukru
200g śmietanki 30%
Sposób wykonania:
Cukier skarmelizować na złoty kolor na suchej patelni dolać podgrzaną śmietankę 30%, rozprowadzić w niej karmel i gotować na małym ogniu do zredukowania i zagęszczenia się sosu
Człowieku ,dla swojego dobra ,ocal resztki godności i zniknij z mediów ,już wystarczająco się skompromitowałeś swoją kampanią
andrzej
2024-05-17 10:27:23
A kto to jest Krzysztof Furczak ? Aktor jakiś czy celebryta?
andrzej
2024-05-17 10:21:28
Nie rozumiem ,co to ma do rzeczy? Można potańczyć w czwartek i w piątek pójść do pracy ,tak jak ja to zrobiłem. W niedzielę też niektórzy pracują ,więc sobota nie pasuje ,ale rozumiem ,że to Pani/Panu ma pasować ,tak?
andrzej
2024-05-17 10:14:03
Panie Zbyszku serdeczne gratulacje
DaroK
2024-05-17 09:13:23
Nie wiem, co takiego Pani Sylwia uczyniła dla Powiatu Szczycieńskiego i jakie ma z tego tytułu zasługi, ale widzę ją zawsze uśmiechniętą na każdym zdjęciu w lokalnej gazecie. Powinno chyba być tak, że najpierw coś pozytywnego zrobię dla lokalnej (a może i nie tylko lokalnej) społeczności, a potem pozuję do zdjęć z szerokim uśmiechem. Ciekawe jak tam w popegierowskich wioskach wokół Dźwierzut? Pewnie ludzie tacy sami, tzn. uśmiechnięci.
Komandor Bond
2024-05-17 07:25:29
W dużych miastach nawet poza centrum są takie drogi. Ludzie którzy mają olej w główie nigdy nie zdecydowaliby się na wymianę takiej drogi na tandetną kostkę brukową. Niestety kilka właścicieli starych kilkunastoletnich rzęchów zadecydowało… mam nadzieje że nie przeszkadza im jezioro i roślinność a góralom to że mają pod górkę do pracy… Totalny brak wyobraźni.
Porażka
2024-05-16 23:35:32
Ładnie wypisują mandaty na kolanach :)
qwe
2024-05-16 10:38:04
50
Dorota Siemiatkowska
2024-05-15 15:11:19
Przyjdzie deszcz i .....
2024-05-15 14:20:27
Kto taki?
Ja
2024-05-15 14:11:19